Pozerám, že som tu už nebol pekne dlho.

Tento rok sa to zase pekne "zosypalo". ale vyvrcholilo to až sviatkami Veľkej noci.
Ešte pred pred sviatkami sa zhoršil otcov zdravotný stav a skončil v nemocnici s Čiernym kašľom. Neskôr sa ozval i Sylvinkin otec (od roztržky v októbri spolu nekomunikovali), že jej mamka vážne ochorela, ale odmieta lekársku pomoc. Padlo teda rozhodnutie, že na sviatky pôjdeme do Komjatíc k jej rodičom, keďže Sisa zarezávala dovtedy v kuse v práci. Nanešťastie sa všetko zvrtlo.

27. marca večer o 20:50 h zavolali Sylvii na mobil, že jej mamka skolabovala a po odvoze RZP na JIS do Nových Zámkov práve skonala. Nemusím opisovať aký to malo dopad na Sisu a tak som tým pragmaticky uvažujúcim musel zostať ja. Okamžite som natankoval plnú nádrž, kúpil DZ, dolial olej do motora a vygooglil čo a ako pri vybavovaní pohrebu. Zavčasu ráno sme vyrazili do Komjatíc po R1 cez Nitru. Siskin otec trpí silnou reumou, takže je skoro imobilný a jej brat sa psychicky položil, nehovoriac o tom, že jeho "pýcha" Fiat Stilo má ozaj talianske maniere a je veľmi nespoľlahlivý. Hocikedy, nevediac prečo, mu vypovie motor poslušnosť a on s autom ostane "visieť" na ceste.

Takže sme to obehali na mojej
Gine. Cesta do Nových Zámkov do NsP na JIS a patológiu, následne na Matriku v meste po Úmrtný list a potvrdenia a tiež odovzdať OP. Po návrate do Komjatíc sme museli zájsť do Pohrebníctva objednať truhlu a pohrebné služby, za správcom cintorína na OÚ zajednať hrobové miesto a Dom smútku, do miestneho kvetinárstva objednať kvetinovú výzdobu a vence a samozrejme na faru za miestnym kňazom dohodnúť termín samotného pohrebu. Keďže to už inak časovo nevydalo dátum určil na Veľký piatok (30.4.) o 12:00 h. Celý deň som prakticky strávil za volantom a vybavovačkami. Tu to ešte vypadá jednoducho, ale zháňať ustavične niekoho a riešiť drobnosti typu ako: objednať zvonenie a kantorky, vylepovanie parte, oznam v miestnom rozhlase, dolaďovanie detailov s vedúcim pohrebných služieb a pod. zabralo hodne času. Večer cestou do Zvolena nás čakala ešte smutná povinnosť ísť to oznámiť strýkovi (maminmu bratovi) do Štitár. Nechceli sme mu to volať do práce, aby sa mu tam niečo nestalo.
Keď sme nakoniec dorazili domov, mal som za ten jeden deň najazdené dokopy 327 km a príšerne ma boleli väzy.

Ešte k tomu sa mi pokazil mobil a neviem či som niekde prerazil alebo len proste po zime odhrdzavel výfuk pri stredovom tlmiči. Zívala tam v rúre diera a za zvuk by sa nehambil ani ten najvyberanejší tuningový výfuk. Na nejakú opravu už nebol čas a i mechanici čo poznám už sviatkovali s rodinami. Mimo to sme ešte do pohrebu zháňali po obchodoch čierne oblečenie, čo bola vzhľadom na naše extrémne veľkosti na opačných koncoch škály, dosť fuška.
No a v piatok ráno sme zase vyrazili späť do Komjatíc na pohreb. Nabalení a s oblekom na zadnom sedadle sme o 05:00 h frčali po R1 smerom na Nitru. Zrazu sa ozvala z výfuku rana a jeho zvuk dostal podstatne inú intenzitu. Bolo mi jasné, že urvalo rúru nadobro. Za ohlušujúceho rachotu sme dorazili do dvora v Komjaticiach. Ešteže na obrad sme išli prví a z cintorína až poslední, ale i tak som sa hambil ako pes. Na druhý deň sme sa vracali do Zvolena radšej cestou cez Černík-Mojzesovo-Úľany n/Žitavou-Podhájsku-Bešu-Hul-Kalnú n/Hronom-Levice-Žemberovce-H.Nemce-Krupinu a snažil som sa držať otáčky čo najnižšie, lebo rachot bol ozaj príšerný. Divil som sa, že sme neohluchli.

Najviac ma pobavilo ako ma kdesi medzi dedinami dohnal čierny Superb s BL-ešpézetkou a hoci dosť na tej úzkej ceste riskoval, prišiel na moju úroveň v ľavom pruhu, zatrúbil a posunkami mi ako o život ukazoval, že mi odpadol výfuk a vysí v silenblokoch pod autom. Ja som pri tom musel pri jazde do svahu v otáčkach mať otvorené ústa, ako delostrelec, len aby mi nepotrhalo ušné bubienky.
Kedže na Veľký piatok ako v jediný deň v roku vám žiaden kňaz neodslúži omšu ale rodina na zádušnej omši trvala, preložili ju na sobotu 7. apríla ráno.
Na bratov príhovor ma našťastie zobral jeden mechanik (príbuzný bratovej ženy) a výfuk mi promptne zavaril.

V sobotu sme teda ešte ráno za tmy vyrazili zase do Komjatíc. Po omši a návšteve cintorína sme zasadli k obedu, keď bez toho že by niečo zjedla prišlo Sylvii strašne zle. Kŕče v žalúdku a zvracanie. Najprv sme mysleli, že nejaký vírus, ale keď to neprestávalo ani po hodinách a intenzita sa zvyšovala, bol som nútený z náhradného starého mobilu volať 155-ku. Prišla RZP a Sisu odviezli do NsP Nové Zámky na Interné oddelenie. Zostala tam na infúziach až do pondelka. Pôvodne jednodňová záležitosť sa tak natiahla na tri dni.

Po návrate domov som zistil, že môjho otca zatiaľ opakovane odmietali hospitalizovať, hoci jeho fyzický a psychický stav sa rapídne zhoršil a prakticky ostal imobilný. Až "urgencie" na patričných miestach dosiahli to, že bol dočasne umiestnený na ODCH, kým sa nevybaví DSS. Celá naša rodina je z toho "na prášky". Otec už vyžaduje 100% opateru a tá sa mu doma nedá poskytnúť. Takže pre zmenu lietam po lekároch a vybavujem potvrdenia a posudky. Sisa sa pre zmenu po tom, čo odišla z nemocnice v NZ na vlastnú žiadosť, vrhla zase do práce. Celý pohreb sme hradili my, keďže rodičia z dôchodku nešetrili a bratovi ten nešťastný Fiat už zhltol neskutočne veľa peňazí ako s ním behá po servisoch. Takže sa snaží zase vykryť čím skôr finančné straty a v práci nemyslieť na tú stratu najväčšiu.

Proste mali sme, aby som parafrázoval slávny Belmondov film, "Smutnú Veľkú noc".
Od 28.3. do 11.4. teda za 15 dní som celkovo najazdil 1.500 km...