eFko 1.6 16v rv89

Predstavte svoje auto, informujte nás o novinkách, veďte si servisné záznami

eFko 1.6 16v rv89

Poslaťod jano » 12 Máj 2013, 20:00

Tak po dlhom čase som sa rozhodol dať mazdu sem na fórum, nie že by som sa s ňou chcel chváliť ale potrebujem poradiť. Koniec koncov ani sa nieje s čím chváliť je to obič červená mazda s vyblednutým lakom hrdzavými zadnými lemami a na plechových 13kach.
V poslednej dobe sa to dosť zaujímavo vyvíja, po ceste do kopca ale aj pri predbiehaní preklzuje spojka ktorá bola menená koncom leta a je na nej najazdené možno 5000km pedál zaberá veľmi ale veľmi vysoko. Potom pribŕžďa predné koleso dosky a kotúče menené niekedy v zime ale pribŕžďa iba niekedy idem par km v pohode potom citim že to nejde ako má hľadám najbližšie parkovisko kde nechám ochladnúť a potom pár krát prudko zabrzdím a potom ok. Taká chuťovečka ...volnobeh... otáčky moc nekolíšu možno tak 100ot hore dole ale otriasa celím autom za tepla viac. Keď prejdem s autom po hlbokej kaluži pravou stranou tak sa rozsvieťia kontrolky :? .
Ľudia poraďte nech okolo toho len tak nechodím a netriafam poslepiačky.
A ak má nejaká dobrá duša kolajničky predných sedačiek ktoré nemajú zhrdzavené úchyty tak ich s veľkov vďakou kúpim tie moje sú už dosť hnilé.
Ešte poviem čo sa s autom už robilo, nejaký ten zoznam závad za dobu čo je v rodine. Je to asi 9 rokov čo ju otec doniesol.
-prasknutý chladič
-výmena rozdeľovača , káblov a sviečok (tie sa menia pravidelne)
-zadné brzdy
- HBV
-pravá polos zlý homoklb ( už v ňom zas puká pri max rajde ale to určite začalo roztrhnutou manžetou ktorú som nedávno vymenil snáď sa deštrukcia aspoň spomalí )
- tyčky stabilizátora
- pokazené mrkanie vypaľovalo poistku kvôli pridretému pántu
- deravý výfuk
- spojka, kotúče
- zadné tlmiče s hornými uloženiami
-vyvarenie prahov
Fú za tie roky sa toho nazbieralo a ani neviem či to je už všetko.
Stále si myslím že oproti niektorým novším autám je to celkom v pohode.
jano
Začiatočník

Re: eFko 1.6 16v rv89

Poslaťod Trax » 12 Máj 2013, 21:15

Nedostava sa ti na spojku olej? Strmen treba rozobrat, vycistit a premazat voditka. Mozno by bolo dobre kompletne ho pretesnit. Hlavne pomenit manzety ak su potrhane. Lebo tam ide voda a bordel a potom sa to zadiera. Volnobeh kto vie, zaklad je cista klapka. Kontrolky - treba zistit kam ta voda frka. Niekde bude poskodena izolacia a ked tam nafrka voda, tak to blbne.
Mazda 626 coupe, 2,2i, r.v. 1989, 85kw, 180NM, 195/60 R15
Obrázok
Obrázok užívateľa
Trax
Administrátor stránky

Poslaťod jano » 13 Máj 2013, 12:04

Nad tým únikom oleja som uvažoval ale pri prudkom rozbehu kolesá normálne hrabú iba keď som rozbehnutý a dám plný plyn tak vyletia otáčky. Skôr mam podozrenie na spojkove valčeky síce netečú ale asi nevládzu pritláčať, na cz fóre som sa dočítal niečo o nastavení chodu spojky pomocou tej skrutky pod pedálom ale mne s tým nejde ani zaboha potočiť skúšal to tu niekto ?
Tú klapku ešte skúsim vyčistiť ale neviem či to pomôže pretože za studena na sytič pekne 1500 ot a ani sa ručička nepohne.
K repasu strmeňov nemáte niekto fotky aby som vydel čo ma čaká ?
jano
Začiatočník

Poslaťod Maverick1177 » 13 Máj 2013, 20:37

Fotky nemám ale nie je to nič zložité. BGčko je tým známe že trpí na brzdy a hlavne veeeľmi často sa ľúbia zadierať vodiace valčeky (čapy). Problém bude ho dostať von. Ak je trochu v strmeni "zapečený" tak zbohom rodina, budeš potrebovať valček rovnakého priemeru ako je ten vodiaci a budeš ho musieť nasilu vytĺcť von ale opatrne (môj prípad nedávno), ak nie je tak lepšie pre teba a po rozobratí by mal povoliť aj po nastriekaní čističa na brzdy (dá sa kúpiť v spreji ale zháňaj taký čo ma taký sosáčik lepšie sa dostaneš pod manžetu aby si to tam nastriekal), pod manžetu strekneš z jednej aj z druhej strany necháš chvíľku pôsobiť a skúsiš rukou rozhýbať a ak zaberie tak ho opatrne vytiahni vyčisti to celé a zase zlož.... mne to asi dva mesiace dozadu robilo to isté... dlho, dlho nič, pribrzdenie v križovatke a hotovo začalo to šúchať, pár krát som stlačil brzdu a povolilo to a potom znova... na 1000% je niektorý z nich špinavý. Hovorím žiadna čoro-moro robota, za hodinku nemáš čo robiť ( v prípade že sa ti ho podarí ľahko dostať von ak nie zabiješ pri tom aj viac ako 2 hodiny ako ja...) rozobral som to, vyčistil to púzdro v ktorom valček chodí, očistil aj ten, zložil a odvtedy sa veselo vozím ďalej :)

Polovicu tých vecí čo si písal som ja menil tiež a to mám to auto 3 roky, hold predsa len sú to postaršie dámy (23 respektíve 24 v tvojom prípade je solídny vek na auto)... komplet GO prednej nápravy (okrem tlmičov), vymenený chladič, spojka, ale inak len bežná údržba (filtre, náplne, sviečky atď)..

Otáčky to je kapitola sama o sebe tam toho môže byť na kvantá. Od škrtiacej klapky, cez váhu vzduchu až cez MAF senzor či EGR ventil... tam len systémom pokus omyl.. čiže postupné vyraďovanie potencionálnych možných pôvodcov problému...
Obrázok
Obrázok
EX - .:Lilly:. Mazda 323F BG, ´90, 1.8 16V SOHC, biela
.:Bublinka:. Mazda 323F BJ, ´98, 1,5 16V DOHC, sivomodrá
Maverick1177
Člen

Poslaťod jano » 14 Máj 2013, 11:31

Tak teda cez víkend sa do toho pustím ešte otázočka mazal si pri montáži tie čapy niečím alebo ich stačí len vyčistiť a už to bude chodiť ?
Na cz fóre som našiel návod na repas bŕzd z BAčka 1.5 predpokladám že princip je ten istý. http://www.323f.cz/forum/viewtopic.php?t=11958
jano
Začiatočník

Poslaťod Trax » 14 Máj 2013, 14:22

Princíp je ten istý. A maže sa to vazelínou. Ale netreba to s mazaním preháňať. Keď je tam vazelíny veľa, tiež to obmedzuje pohyb tých čapov. Alebo chce prebytočnú vazelínu vytláčať popod manžety. Ak sú manžety potrhané, treba ich vymeniť. Inak to máš časom znova tak, ako teraz. Dostane sa tam špina a bordel a celé to zahrdzavie.
Obrázok
Obrázok užívateľa
Trax
Administrátor stránky

Poslaťod Maverick1177 » 15 Máj 2013, 07:59

presne tak. trochu na prst a poriadne rozotriet. potom valcek vloz do toho puzdra a rucne s nim hyb. musi ist lahko a hlavne aj prebytocnu vazelinu ti povytlaca von. Tu zotri prstom nahodis manzety a hotovo ;-) uz to len cele zlozis a mal by si mat upokoj ;-)
Obrázok
Obrázok
EX - .:Lilly:. Mazda 323F BG, ´90, 1.8 16V SOHC, biela
.:Bublinka:. Mazda 323F BJ, ´98, 1,5 16V DOHC, sivomodrá
Maverick1177
Člen

Poslaťod jano » 19 Máj 2013, 20:10

Tak dnes som sa babral s tými brzdami ale iba taký polovičný úspech. Už nepribŕžďa ale platničky sa jemne dotýkajú kotúča pri jazde mierne šuchocú a pri spiatočke pískajú čím to môže byť ?? ale ďalší víkend repete pretože som natrhol konce toho gumeného puzdra v ktorom je ten kratší čap takže tak :?
jano
Začiatočník

Poslaťod 7matus7 » 19 Máj 2013, 21:26

ono zasekávanie brzd robia aj stare hadičky,
neprepustia naspäť tlak ale ho držia
subaru outback 3,0 H6 180kw 297Nm. r.v. 2006
MPV lv 3,0 V6 109kw 230Nm
FIAT GRANDE PUNTO 1.9 JTD
Obrázok užívateľa
7matus7
Skúsený člen

Poslaťod Trax » 19 Máj 2013, 23:11

To šuchotanie môže robiť aj to pridieranie (resp. to čo spomína 7matus7), ale môže to byť aj absencia struniek čo odtláčajú brzdové obloženie od seba. Máš tam také niečo?
Obrázok
Obrázok užívateľa
Trax
Administrátor stránky

Ďalší

Späť na Moja mazda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť