Tak rozhodol som sa, že napíšem moju skúsenosť s diagnostikou.
Ano viem, článkov a príspevkov k diagnostike je strašne vela, ale ako diagnostikovi-amatérovi mi chýbalo, že nie je všetko na jednom mieste. A keď napríklad prvý príspevok vo fóre bol s LEDkou, tak pod týmto príspevkom niekto radil vyblikať chyby ABSkom. A ako zresetovať chyby som sa tiež dočítal dvoma spôsobmi. Nakoniec aj s niekoho radou som zistil, že sú dve rôzne diagnostiky:
1. Diagnostika motora2. Diagnostika ABS.Ešte by som chcel povedať, že mnou vykonaná diagnostika bola vykonaná na BJ-čku roku výroby 2000. Takže, aj keď má niekto BJ a dočíta sa, že pre neho to neplatí, nech sa nenechá odradiť a skúsi to! (hlavne, pokiaľ cena materiálu je 0,15€

)
Diagnostika motora1. Prepoja sa piny
TEN a
GND. A s LEDkou a odporom
+B a
FEN, pričom + pól LEDky (dlhšia nožička) bude na +B strane.
2. Kľúčik v zapalovaní za dá do II. polohy.
3. LEDka začne vyblikávať kódy:
a) Dvojmiestné kódy: 01 Ignition pulse
02 Engine speed (RPM) senzor/crankshaft (CKP) senzor- Ne- signal
03 Camshaft position (CMP) senzor – G-signal
04 Camshaft position (CMP) senzor - G-signal
... atď, všetky kódy tu nebudem vypisovať, nájdete ich v prvom príspevku v tomto vlákne.
b) Štvormiestné kódy : (môj prípad)
http://www.miata.net/garage/obdii.htmlPrincípom je, že to vyblikáva 0, 4, 8, 12, 16... dvojmiestných kódov, z ktorých posledná číslica sa použije na vytvorenie 4-miestného kódu. Príklad ("-" je dlhé bliknutie a "," krátke):
-, -, -,,,,,, - -, -,,,,, -,, -,
1
1 1
1 1
7 1
0 1
1 1
5 1
2 1
11170 a 1521
Po vyblikaní kódov ich treba zresetovať: Odpojiť "-" pól autobatérie a na 3 sekundy stúpiť na brzdu. Po následnom skúsení vyblikania by mala LEDka 1x bliknúť.
Diagnostika ABSa) Pomocou LEDky1. Prepoja sa piny
TBS a
GND a s LEDkou a odporom
+B a
FBS, pričom + pól LEDky bude na +B strane.
2. Kľúčik v zapalovaní za dá do II. polohy.
3. LEDka začne vyblikávať kódy:
11: Prave predne cidlo
12: Lave predne cidlo
13: Prave zadne cidlo
14: Lave zadne cidlo
... a tak ďalej, toto tiež sa všade nájde.
b) Vyblikávanie ABS- Vraj je to bezLEDkový systém, malo by stačiť prepojiť
GND a
TBS, dať kľúčik do II. polohy a na palubovke by začalo vyblikávať ABS. Neviem, mne to nefungovalo.
Tak ako pri diagnostike motora, aj teraz treba kódy zrezetovať. Treba mať prepojený
GND a
TBS, kľučik v druhej polohe a 10x rýchlo za sebou stúpiť na brzdu (niekde píšu v intervaloch 1 sekunda, keď nie, treba skúsiť rýchlejšie). ABS by malo nejako zablikať (neviem, mne ABS svieti stále, bliknutie nefungovalo, ale kódy sa zresetovali).
Ešte jeden ilustračný obrázok:
A už len sa pochvávim ja

Diagnostika ABS mi vyblikala 8 kódov, po zresetovaní už iba jeden kód.
Diagnostika motora mi vyblikala 2 kódy, po zresetovaní a najazdení 100km 0 kódov.
Mazda 323F 1.8 16V 84kW; r.v. 2000; tmavozelená metalýza